16B – סטאוט שיבולת שועל

ארומה

ארומת לתתים קלויים בינונית, לרוב עם ניחוחות קפה. מתיקות מאלטית יכולה להזכיר קפה עם שמנת מתוקה. פירותיות נדרשת להיות נמוכה עד בינונית-גבוהה. דיאצטיל בינוני-נמוך עד אפסי. ארומה כשותית בינונית נמוכה עד אפסית, אדמתית או פרחונית. ארומה גרעינית-אגוזית של שיבולת שועל אופציונלית

מראה

חום בינוני עד שחור. ראש עבהף קרמי וחזק בצבע בז' עד חום. יכול להיות עכור, אך במידה ולא, נדרש להיות צלול.

טעם

בדומה לארומה, טעמים בינוניים של קפה קלוי ועד קפה עם שמנת, עם טעמים פירותיים נמוכים ועד בינוני-גבוהים. שיבולת השועל ולתתים כהים מעניקים מורכבות בטעמים; ייתכן ויוסיפו טעמים אגוזיים, גרעיניים או אדמתיים. לתתים כהים יכולים להשתלב עם מתיקות מאלטית ולתת תחושה של שוקו או קפה עם ממתיק. מרירות כשותית בינונית עם איזון לכיוון המאלט. סיומית חצי-מתוקה עד חצי יבשה. דיאצטיל בינוני-נמוך עד אפסיץ טעמי כשות בינוני-נמוך עד אפסי, לרוב אדמתיים או פרחונים

גוף

בינוני-מלא עד מלא, עם חלקלקות שיכולה אפילו להתפס כשמנוניות משיבולת השועל. קרמי. מיגוש בינוני עד בינוני-גבוה.

התרשמות כללית

בירה כהה מאוד, מלאה, קלויה, מאלטית, עם טעמי שיבולת שועל נלווים. המתיקות, האיזון, ותרומת שיבולת השועלה משתנים מדוגמה לדוגמה.

הערות

המתיקות נעה בין סטאוטים אירים ובין סטאוטים מתוקים. דוגמאות שונות קיימות, ממעט מתוקות ועד דיי יבשות, לצד דוגמאות בריטיות ואמריקניות (שנוטות להיות כשותיות יותר, פחות מתוקות ופחות פירותיות). רמת המרירות גם היא משתנה, וכך גם תפיסת שיבולת השועל - בין אם מדובר בשימוש קל (מעט חיזוק לגוף ועושר טעמים) ועד שימוש כבד (שמנוניות, יובש ואפילו עפיצות).

היסטוריה

גרסה מעט שונה של הסטאוט המתוק שפותח בסוף המאה ה-19 שבה נעשה שימוש בשיבולת שועל במקום לקטוז. בגרסה הסקוטיתהשתמשו בכמות גדולה של שיבולת שועל. לאחר מכן הסגנון עבר דרך תקופה "אפורה" מבחינה חוקית, כאשר מבשלות בריטיות זרקו חופן של שיבולת שועל על מנת להצהיר על הבירה כבירה "בריאה" לצרכי שיווק. הסגנון עלה בפופלריות בתקופה שבין מלחמות העולם, והוקם לתחיה בעידן הקראפט האמריקני, בו משתמשים בכמויות נכבדות של שיבולת שועל (ולא בכמות סמלית כפי שנהוג בבריטניה).

מרכיבים

פייל אייל, לתת קרמל ולתתים כהים (לרוב שוקולד). שיבולת שועל או שיבולת שועל מולתתת (5-20%) משמשת להעמקת העושר של טעמי וגוף הבירה. הכשות משמשת בעיקר למרירות. ניתן להשתמש בסוכרים. שמרים בריטים.

נתונים טכניים

OG: 1.045 – 1.065
IBUs: 25 – 40 FG: 1.010 – 1.018
SRM: 22 – 40 ABV: 4.2 – 5.9%

דוגמאות מסחריות

Anderson Valley Barney Flats Oatmeal Stout, Broughton Scottish Oatmeal Stout, Figueroa Mountain Stagecoach Stout, St-Ambroise Oatmeal Stout, Samuel Smith Oatmeal Stout, Young's Oatmeal Stout