10C – וייצנבוק

ארומה

מאפיין מאלטי בינוני- גבוה עד גבוה, מאפייני חיטה לחמיים- גרעיניים מובחנים. גרסאות בהירות יותר עשויות להציג מאפייני לחם/ טוסט, וגרסאות כהות יותר יאופיינו על ידי אופי עמוק ועשיר יותר של לתת קרמלי/ מאיירד. האופי הלתתי דומה לשל סגנון ההלס בוק בגרסאות הבהירות יותר (גרעיני- מתוק- עשיר- מעט טוסטי) או לשל דונקל בוקר בגרסאות הכהות יותר (לחמי, מאלטי, עשיר, טוסטי מאוד, מעט קרמל אופציונלי). תרומת השמרים היא אופיינית לבירות חיטה גרמניות- בננה, תבלינים (ציפורן, וניל) ותנועה מבינונית- נמוכה לבינונית- גבוהה. הגרסאות הכהות עשויות להתאפיין בניחוחות של פירות כהים (שזיפים, שזיפים מיובשים, ענבים, צימוקים), בייחוד לאחר התיישנות. ארומת אלכוהול נמוכה עד בינונית מתקבלת, אבל אין להציג חום אלכוהולי או דומה לממס. ללא ארומת כשות. הלתת, השמרים והאלכוהול מתלכדים לכדי הפקת ניחות מורכב ודומיננטי.

מראה

קיימות גרסאות בהירות וכהות. הבהירות נעות בין זהוב בהיר עד ענברי, והכהות מענברי כהה עד אדמוני- חום. ראש קצף עבה, קציפתי, בעל שרידות ארוכה, בצבע לבן עד אוף-וויט (בגרסאות הבהירות) או שזוף (בגרסאות הכהות)- מאפיין את הסגנון. תכולת החלבון הגבוהה של החיטה משפיעה על הצלילות בבירות הלא מסוננות הללו, ורמת העכירות עשויה להשתנות. כמו כן שיקוע השמרים הנמוך יתרום לעכירות.

טעם

בדומה לארומה, טעמי לתת עשירים בינוניים גבוהים עד גבוהים, יחד עם טעמי חיטה לחמיים- גרעיניים מובחנים. הגרסאות הבהירות יציגו אופי לחמי, טוסטי, גרעיני ומתקתק, והגרסאות הכהות יהיו בעלות מאפיינים עמוקים, עשירים, לחמיים או טוסטיים עם תוצרי מאיירד מובחנים, וקרמל אופציונלי. מאפייני שמרים (בננה, ציפורן, וניל) נמוכים עד בינוניים. הגרסאות הכהות עשויות להציג מעט טעם של פירות כהים (שזיפים, שזיפים מיובשים, ענבים, צימוקים), במיוחד עם ההתיישנות. מאפיין שוקולדי קליל (אך לא קלוי) אופציונלי בגרסאות הכהות. ללא טעמי כשות. מרירות כשות עדינה עשויה דווקא לתרום למעט תחושת מתיקות בפה, אך לרוב סגנון זה יהיה בעל סיומת יבשה (שלפעמים תתוגבר על ידי תרומה קלה של האלכוהול). האיזון בין הלתת, השמרים והאלכוהול מוסיף לבניית אופי מורכב ומעניין, שלעיתים רבות מתגבר עם היישון.

גוף

גוף בינוני מלא עד מלא. מרקם קטיפתי או קרמי אופייני בהתאם לתכולת האלכוהול הבינונית והחמימה. גיזוז בינוני-גבוה.

התרשמות כללית

בירת חיטה חזקה, מאלטית, פירותית המשלבת את היתרונות של טעמי הלתת והשמרים של וויסביר (בהירות או כהות) עם העושר המאלטי, החוזק והגוף של דונקל בוק או דופלבוק.

הערות

וויסביר המבושלת לחוזק של בוק או דופלבוק. למבשלת שניידר גם גרסת אייסבוק. קיימות גרסאות בהירות וכהות, כשהכהות נפוצות יותר. לגרסאות הבהירות פחות עושר ומורכבות לתתית ולרוב אופי כשותי מעט חזק יותר, כמו בדופלבוק. תוצרי מאיירד מעט מחומצנים עשויים להפיק טעמים וארומות עשירים שלרוב יובחנו בגרסאות מבוגרות או בבירות מיבוא. גרסאות טריות לא יציגו מאפיינים אלה. גרסאות שעברו יישון רב עשויות להציג מעט מורכבות המזכירה שרי.

מרכיבים

אחוז גבוה של לתת חיטה (ע"פ המסורת הגרמנית- לא פחות מ-50% ועד 70% לתת חיטה), והשאר לתת מינכן/ וינה בגרסאות הכהות, או לתת פילזנר בגרסאות הבהירות. ניתן להשתמש במעט לתתי צבע באופן מתון. באופן מסורתי מבוצע דיקוקשן העשוי לעזור ביצירת הגוף המתאים ללא מתיקות דביקה. שמרי חיטה המפיקים פירותיות ואופי מתובל מסורתי. תסיסה חמה מדי או קרה מדי תגרום לפנולים ולאסטרים לצאת מאיזון ועשויה לגרום ליצירת טעמי לוואי. בחירות הכשות הן למעשה לא רלוונטיות, אך הזנים הגרמניים לרוב יהיו מסורתיים יותר.

נתונים טכניים

OG: 1.064 – 1.090
IBUs: 15 – 30 FG: 1.015 – 1.022
SRM: 6 – 25 ABV: 6.5 – 9.0%

דוגמאות מסחריות

Eisenbahn Weizenbock, Plank Bavarian Dunkler Weizenbock, Penn Weizenbock,
Schneider Unser Aventinus; גרסאות בהירות –Plank Bavarian Heller
Weizenbock, Weihenstephaner Vitus