10B – דונקל וייסביר

ארומה

פנולים (בדרך כלל ציפורן) ואסטרים פירותיים (בדרך כלל בננה) בינוניים עד חזקים. האיזון והאינטנסיביות של הפנולים והאסטרים יכולים להשתנות, אבל בדוגמאות הטובות ביותר מאוזנים ודי בולטים. ארומה כשותית נמוכה עד כדי לא קיימת. ייתכנו ארומות של וניל (מעט עד בינוני), ו/או מעט מסטיק. ארומה כשותית נמוכה עד כדי לא קיימת. יכולה להיות ארומה קלה עד בינונית של חיטה (שיכולה להיתפס כארומה לחמית או גרעינית), בתוספת קרמל, פירורי לחם או ארומות מאלט עשירות (לדוגמה לתתים מסוג Vienna או Munich). כל מאפיין מאלטי הוא תוספת, ולא גובר על השמרים. אין דיאצטילים או דימציל סולפיד (DMS). הארומה יכולה לכלול גם מעט חמיצות לימונית.

מראה

צבע נחושת בהיר עד לחום מהגוני. ראש אוף-וייט עבה מאוד שנאר לאורך זמן. כמות הפרוטאין שמכילות הבירות גורמת לעננות גבוהה בבירות לא מסוננות, אך רמת העננות משתנה. משקע השמרים תורם לעננות.

טעם

טעמי בננה וציפורן נמוכים עד חזקים מאוד. האיזון והאינטנסיביות של הפנולים והאסטרים יכולים להשתנות, אבל בדוגמאות הטובות ביותר מאוזנים ודי בולטים. ייתכנו טעמים קלים עד בינוניים של וניל ו/או טעמים קלים של מסטיק שידגישו את הבננה. אף אחד מהם לא אמור לבלוט אם קיים. טעמי החיטה הרכים הם משלימים, כמו גם קרמל או מלנואידין הנובעים מלתת Vienna או Munich. העושר של המאלט צריך להיות נמוך עד בינוני-גבוה, אבל לא אמור לגבור על השמרים. לתת קלוי לא מתאים. טעם כשותי נמוך עד כדי לא קיים, ומרירות כשותית נמוכה עד נומכה מאוד. חמיצות לימונית מהשמרים ומהגיזוז הגבוה לפעמים מורגשת. חך מלאה בטעמים עגולים בעלי סיומת יבשה. אין דיאצטילים או דימציל סולפיד (DMS).

גוף

גוף בינוני קל עד בינוני מלא. הטקסטורה של החיטה והשמרים המורדמים נותנים תחושה של מוך קרמי, שיכול להגיע לסיומת קלילה בעלת גיזוז גבוה. הימצאות לתת מסוג Vienna או Munich תורמים לתחשוה של עושר ומלאות. מוגז מאוד.

התרשמות כללית

אייל כהה יחסית, מתובל, פירותי, מאלטי ורענן המבוסס על חיטה. משלב בין המאפיינים הטובים ביותר של השמרים והחיטה של בירת חיטה יחד עם העושר המאלטי של דונקל מינכן.

הערות

הנוכחות של לתתי שעורה מסוג Vienna או Munich נותנים לבירות בסגנון זה מאפיינים מאלטים שלא קיימים בבירת חיטה בירה. בקבוקים עם שמרים בדרך כלל מערובבים לפני הגשה.

היסטוריה

בירות חיטה בואריות ישנות לעיתים קרובות היו כהות. בשנות ה50 וה60, בירות חיטה לא היו מקובלות בקרב צעירים, בגלל שנשתו בעיקר ע"י מבוגרים הודות לתרומה לבריאות של הבירות. כיום בירות חיטה בהירות יותר נפוצות.

מרכיבים

לפי החוק הגרמני, לפחות 50% מהלתת צריך להיות לתת חיטה, למרות שישנן גרסאות של עד 70%. השאר הוא לתת מסוג Vienna או Munich. תערובת מסורתית נותנת את הגוף הרצוי ללא מתיקות דביקה. שמרי חיטה נותנים את התיבול והפירותיות הנדרשת, למרות שטמפרטורות תסיסה מוגזמות יכולות להשפיע על האיזון ולתת טעמים שונים. כמות קטנה של כשות משמשת אך ורק לשם מרירות.

נתונים טכניים

OG: 1.044 – 1.056
FG: 1.010 – 1.014
ABV: 4.3 – 5.6%
IBUs: 10 – 18
SRM: 14 – 23

דוגמאות מסחריות

Weihenstephaner Hefeweissbier Dunkel, Ayinger Ur-Weisse, Franziskaner Dunkel Hefe-Weisse, Schneider Weisse (Original), Ettaler Weissbier Dunkel, Hacker-Pschorr Weisse Dark, Tucher Dunkles Hefe Weizen, Edelweiss Dunkel Weissbier, Erdinger Weissbier Dunkel, Kapuziner Weissbier Schwarz.