9A – דופלבוק

ארומה

מאלטיות חזקה מאוד. גרסאות כהות יציגו תוצאי מאיירד באופן משמעותי יותר ולעיתים קרובות ארומות טוסט. ארומת קרמל קלה מתאפשרת. גרסאות בהירות יותר יהיו בעלות נוכחות מאלטית ונוכחות כלשהי של תוצרי מאיירד וטוסט. בפירוש ללא ארומות כשות, אם כי הגרסאות הבהירות יכולות לאפשר נוכחות קלושה של כשות אצילי. בגרסאות כהות ניתן למצוא (אופציונלי) אופי לתתי של פירות כהים. אופי שוקולדי עדין מאוד עשוי להיות נוכח בגרסאות הכהות, אך לעולם ללא ארומות קלויות או שרופות. ארומת אלכוהול בינונית אופציונלית.

מראה

זהוב עמוק עד חום ככה. לגרסאות הכהות יהיו גוונים אדמדמים לעיתים קרובות. תהליך הלאגרינג אמור לספק צלילות טובה. ראש קצף גדול, קרמי ויציב (הצבע ישתנה ע"פ הסגנון - מלבן לגרסאות הבהיות ועד אוף-וויט בגרסאות הכהות). גרסאות חזקות באלכוהול עשויות להתאפיין בראש קצף חלש ויציגו "רגליים" מובחנות.

טעם

מאוד עשיר ומאלטי. גרסאות כהות יציגו תוצאי מאיירד באופן משמעותי יותר ולעיתים קרובות טעמי טוסט. גרסאות בהירות יותר יהיו בעלות נוכחות מאלטית ונוכחות כלשהי של תוצרי מאיירד וטוסט. אופי שוקולדי עדין מאוד עשוי להיות נוכח בגרסאות הכהות, אך לעולם לא קלוי או שרוף. מאפייני לאגר נקיים. בגרסאות כהות ניתן למצוא (אופציונלי) אופי לתתי של פירות כהים. באופן בלתי נמנע - תהיה תחושה של חום אלכוהולי, אך על מאפיין זה להיות חלק ומחמם ולא צורם ושורף. מעט עד ללא טעמי כשות (מקובלים יותר בגרסאות הבהירות). מרירות הכשות נעה בין בינונית לבינונית-נמוכה. אך תמיד מאפשרת ללתת לשלוט בטעם. רוב הגרסאות בעלות מתיקות לתתית, אך צריכות לתת את הרושם של תסיסה מלאה. המתיקות מקורה ממיעוט השימוש בכשות, לא מתסיסה שלא הושלמה. לגרסאות הבהירות באופן כללי סיומת יבשה יותר.

גוף

גוף בינוני עד בינוני-מלא. גיזוז בינוני עד בינוני-נמוך. חלקה מאוד, ללא עפיצות צורמת. רמז אלכוהולי קל עשוי להיות מורגש אך לעולם לא שורף.

התרשמות כללית

לאגר גרמני חזק, עשיר ומאוד מאלטי, לו גם גרסאות בהירות וגם כהות. לגרסאות הכהות אופי מאלטי מפותח, עשיר ועמוק יותר, בעוד הגרסאות הבהירות יבשות וכשותיות יותר.

הערות

רוב הגרסאות כהות, ועשויות להציג את מאפייני המאיירד והקירמול שנוצרים במאש דיקוקשן, אך ישנן גם גרסאות בהירות מעולות. לגרסאות הבהירות לא יהיה אותו אופי עשיר ולתתי של הגרסאות הכהות, והן עשויות להיות יותר יבשות, כשותיות ומרירות. על אף כי רוב הגרסאות המסחריות ממוקמות באיזור התחתון של הנתונים הטכניים, ניתן לומר כי אין לסגנון ערך מקסימלי מבחינת הצפיפות ההתחלתית, תכולת האלכוהול והמרירות (כך שהוא מאפשר נוכחות של לאגרים חזקים מאוד).

היסטוריה

בירה בווארית ייחודית, בושלה לראשונה במינכן ע"י נזירי סט. פראנסיסקו של פאולה. הגרסאות ההיסטוריות היו בעלות מאפייני תסיסה פחות איכותיים, וכתוצאה מכך בעלות יותר מתיקות ופחות אלכוהול מהפרשנות המודרנית (ולכן נחשבו כ-"לחם נוזלי" על ידי הנזירים). המונח "דופל (כפול) בוק" נטבע על ידי הצרכנים המינכנאים. גרסאות מסחריות רבות בעלות הסיומת "אטור" או כמחווה לבירה סלבאטור המקורית, או כדי לרכב על גב הפופולאריות שלה. באופן היסטורי בצבע חום כהה, הגרסאות הבהירות הן פרשנות מודרנית.

מרכיבים

לתת פילזנר ו/או ויינה בגרסאות הבהירות (עם מעט מינכן), לתת מינכן וויינה בגרסאות הכהות עם שימוש מזדמן ומועט בלתתים כהים יותר (כגון קאראפה). כשות בסגנון סאאז. שמרי לאגר נקיים. שימוש בדיקושן במאש הוא מסורתי.

נתונים טכניים

OG: 1.072 – 1.112
IBUs: 16 – 26 FG: 1.016 – 1.024
SRM: 6 – 25 ABV: 7.0 – 10.0%

דוגמאות מסחריות

Andechser Doppelbock Dunkel, Ayinger Celebrator, Paulaner Salvator,
Spaten Optimator, Tröegs Troegenator, Weihenstephaner
Korbinian,; גרסאות בהירות – Eggenberg Urbock 23º, EKU 28,
Plank Bavarian Heller Doppelbock