5B – קולש

ארומה

ארומת לתת נמוכה עד נמוכה מאוד, עם מאפיין גרעיני מתקתק. ארומת פירות נעימה ועדינה כתוצר תסיסה (תפוח, דובדבן, אפרסק) מקובלת, אך לא תמיד נוכחת. ארומת כשות פרחונית, ספייסית או עשבונית היא אפשרית כשלא מעבר לגבולות הסגנון. זני שמרים מסויימים עשויים להקנות מעט ארומת יין או אופי גופריתי (אופציונלי, לא פגם). באופן כללי הארומות בסגנון זה אינן עוצמתיות, מאוזנות, נקיות וטריות.

מראה

צבע זהוב בהיר מאוד עד זהב עדין. מאוד צלולה (גרסאות אותנטיות מסחריות מסוננות עד שקיפות מוחלטת). בעלת ראש קצף לבן עדין שעשוי שלא להחזיק לאורך זמן.

טעם

טעם עדין, עגול, המורכב מטעם עדין ומאוזן בין הלתת ומעט מתיקות פירותית קלילה עד כמעט בלתי מורגשת מתוצרי התסיסה לבין מרירות בינונית- נמוכה עד נמוכה, יובש בינוני ומעט פריכות בסיומת (ללא טעם לוואי חד וארוך). מאפיין הלתת נוטה להיות גרעיני מתקתק, בדרך כלל עם שמץ אופי לחמי עד דבשי. טעמי הכשות משתנים ונעים בין נמוך למעט גבוה. לרוב מדובר על טעמי כשות נמוכים עד בינוניים, בעלי אופי פרחוני, ספייסי או עשבוני. ללא מתיקות שאריתית מורגשת. יכולה להציג מעט מאפייני יין, מינרליות, גופרית אשר ידגישו את יובש הסיומת והאיזון. טעמי חיטה עדינים אמנם נדירים אך אינם פגם. באופן כללי פרופיל טעמי נקי מאוד.

גוף

גוף בינוני- קליל עד בינוני. גיזוז בינוני- קליל עד בינוני. חלקה, קריספית, וכמעט ללא סוכרים שאריתיים.

התרשמות כללית

בירה נקיה, קריספית, בעלת איזון עדין, לרוב בעלת מאפייני פירות וכשות מאוד עדינים. מאלטיות מובחנת לכל אורך חווית השתיה מובילה לסיומת יבשה ומרעננת. טריות הבירה חשובה מאוד לסגנון זה, כיוון שהאיזון העדין יכול להיות מופר בקלות עם ההתיישנות. צלילות לרמת שקיפות מוחלטת היא מאפיין של הסגנון.

הערות

מאופיינת בגרמניה כבירה בתסיסה עילית, שעוברת תהליך לאגרינג. כל מבשלה מקלן מייצרת את הבירה באופי מעט שונה ונותנת פרשנות מעט שונה לסגנון הקולש, מה שמאפשר שונות בתוך הסגנון. גרסאות יבשות יותר עשויות להרגיש מעט יותר כשותיות ומרירות. בעקבות טעמה העדין והאיזון הרגיש שלה- לבירה זו נטייה חחחח מדף קצרים. בירות ישנות או מיובאות יכולות בקלות להציג פגמי חמצון. בקלן מוגשת בכוס סטנגה גבוהה בנפח 200 מ״ל.

היסטוריה

העיר קלן, גרמניה, מחזיקה במסורת בירות בתסיסה עילית מאז ימי הביניים, אך פיתחה את סגנון הקולש רק בסוף שנות 1800 כתשובה במאבק בלאגרים הבהירים בתסיסה תחתית שהחלו להשתלט על השוק. השם ״קולש״ עצמו מוגן בחוק וזכות השימוש בו ניתנת רק לכ-20 מבשלות באיזור קלן עצמה. ההגדרה החוקית מכלילה את הבירה פשוט כ״קלה, יבשה, עדינה בכשות, צלולה, בתסיסה עילית״.

מרכיבים

כשות גרמנית מסורתית (הלרטאו, טטנג, ספאלט, הרסברוקר). לתת פילזנר או פייל גרמני. שמרי אייל בעלי יכולות המרה גבוהות ותסיסה נקיה. לעיתים ניתן להשתמש בלתת חיטה (עד 20%), אך הדבר נדיר מאוד בקרב הגרסאות האותנטיות. כיום היישום המסחרי הוא תסיסה חמה (יחסית לשמרי לאגר). טיפול קור קצר (ולא לאגרינג ארוך ומלא) והגשה של בירה טריה וצעירה.

נתונים טכניים

OG: 1.044 – 1.050
IBUs: 18 – 30 FG: 1.007 – 1.011
SRM: 3.5 – 5 ABV: 4.4 – 5.2%

דוגמאות מסחריות

Früh Kölsch, Gaffel Kölsch, Mühlen
Kölsch, Reissdorf Kölsch, Sion Kölsch, Sünner Kölsch