מילון מושגים לבישול בירה תרגום מונחים ומשמעותם

בישול בירה מצריך הכירות ושליטה במושגים טכניים רבים. באופן לא מפתיע – רובם באנגלית. לכן אנו רואים חשיבות בהנגשת המושגים האלו למבשל העברי:
חסר מושג? לא מסכימים עם תרגום מסויים? אנא – צרו איתנו קשר ונעדכן.

מילון המושגים לבישול בירה:

מושג

תעתיק

תרגום מוצע

משמעות

Attenuation אטינואציה נצילות עד כמה זן שמר מסויים מצליח לנצל סוכרים מהתירוש ולהתסיס אותם. כמה יעיל.
Chill haze צ'יל הייז עכירות קור עכירות הנוצרת בעת קירור הבירה. מורכבת מקומפלקס חלבון-טאנין.
Conditioning קונדישנינג התבגרות / יישון תקופת התבגרות של הבירה לאחר האריזה. תקופת הגזה. התאזנות טעמים.
Dry-hopping דרייהופינג כשות מאוחר הוספת כשות למיכל התסיסה במהלך / לאחר סיום התסיסה. להגברת הארומה והאופי הכשותי
FG אף ג'י צפיפות סופית צפיפות הסוכרים בבירה בסיום התסיסה, לאחר ניצול כל הסוכר הזמין לשמרים
Gravity גרביטי צפיפות צפיפות הסוכרים בנוזל
Grist גריסט הרכב הלתתים סוגי הלתתים והכמויות שלהם, המרכיבים מתכון ספציפי
Keg קג חבית חבית מזיגת בירה
Krausen קראוזן / קרוייזן קצף שמרים שכבת הקצף השמרי על פני התירוש בעת התסיסה
Lagering לאגרינג לאגרינג תקופת יישון והתבגרות של הבירה בתנאי קור. לרוב לפחות מספר שבועות.
Lauter לאוטר ניקוז הפרדת התירוש מהלתת בסיום המאש, תוך סינון והוצאת מירב הנוזלים והוסכרים
Mash מאש חליטה / השריה השריית הלתת במים חמים לצורך הפקת ומיצוי הסוכרים
Mash Tun מאש טאן / מאשטן מיכל ההשריה המיכל בו מתרחש תהליך המאש. מכיל את הלתת והמים החמים. לרוב בעל כניסות ויציאות נוזל ומערכת לסינון והפרדת הלתת
OG או ג'י צפיפות התחלתית צפיפות הסוכרים בתירוש עם סיום תהליך הבישול ולפני התסיסה
Pitch פיצ' אילוח / הגשת שמרים הוספת השמרים לתירוש
Pitch Rate פיצ' רייט כמות שמרים כמות השמרים המוגשת לתירוש. יחס שמרים לכמות התירוש וצפיפותו ההתחלתית.
Priming פריימינג הוספת סוכר הוספת סוכר כלשהו לבירה בעת האריזה לצורך חידוש תסיסה להגזה
Secondary סקונדרי מיכל תסיסה משני העברת הבירה ממיכל התסיסה הראשון אל מיכל חדש, ללא משקע השמרים, לצורך התבגרות או השריית תוספות
Sparge ספארג' שטיפה שטיפת הלתת בסיום המאש לצורך ניצול סוכרים נוספים
Wort וורט תירוש הנוזל המתוק שנוקז מהלתת. הבירה בשלב שלפני תסיסת השמרים.
Aeration אריישן אוורור הוספת חמצן לתירוש לפני שלב התסיסה
ABV אי בי וי אחוז אלכוהול אחוז האלכוהול במשקה, על פי נפח
AA% AA% אחוז אלפא אחוז חומצות האלפא בכשות. מהווה מדד לפיו ניתן לחשב IBU
IBU איי בי יו יחידות מרירות International Bitterness Units. מהווה מדד לעוצמת המרירות.
Cold Break קולד ברייק קירור התירוש התגבשות ושקיעה של חלבונים וטאנינים בשלב קירור התירוש לאחר הרתיחה
Decoction דיקוקשן מרתח שיטה לחימום המאש. ניקוז כמות מסויימת, הרתחתה והחזרתה למאש הכללי.
Flocculation פלוקולציה שיקוע הצמדות ושקיעה של חלקיקים בנוזל. בעת שלבי ההרתחה והקירור – שקיעה של חלבונים. בסיום התסיסה – שקיעה של שמרים. תכונות השיקוע של שמרים תלויות זן.
Forced Carbonation קרבונציה הגזה בכח הוספת פד"ח ממקור חיצוני (גליל) לבירה מוכנה, בלחץ, לצורכי הגזה.
Hot Break הוט ברייק שבירת חלבון שלב השבירה והפלוקולציה של החלבון בתחילת רתיחת התירוש
Hydrometer הידרומטר הידרומטר מד צפיפות סוכרים צף
Immersion Chiller אימרשן צ'ילר מצנן טבול סליל צינור מתכת בו מוזרמים מים קרים, הנטבל בתירוש בסיום הרתיחה לצורך קירורו
CFC קאונטר פלואו צ'ילר מצנן זרימה נגדית מתקן לקירור התירוש בסיום הבישול המורכב מצינור מתכת הנתון בתוך צינור פלסטי. בצינור הפנימי מוזרם התירוש ובחיצוני, בכיוון זרימה הפוך – מים. מתרחש חימום של המים וקירור של התירוש.
Primary Fermentation פריימרי תסיסה ראשית מיכל התסיסה בו מתרחשת עיקר הפעילות.
Trub טראב משקע משקע של מרכיבי תירוש כגון חלבונים, טאנינים, חלקיקי כשות
Whirlpool ווירלפול ערבול סחרור התירוש בסיר בעת סיום הרתיחה. עוזר לייצוב המשקע ומשמש כשלב אפשרי לתוספות כשות.

התחילו את השיחה באתר Beergeeks Talk

תגובות מהארכיון