בישול בירה ביתית הוא תחביב נפלא (אחרת לא הייתם כאן)!
עם זאת, אחד מהצדדים הפחות אומנותיים ויצירתיים שבתהליך הוא תהליך אריזה הבירה.
עבור כולנו, לפחות בשלב הראשוני, זה אומר – יום הביקבוק. ניקוי, חיטוי, מילוי ופקיקת הבקבוקים – וכמובן חוזר חלילה מבאצ' לבאצ'.
מבשלים רבים, כמוני, התעייפו ומאסו בהתעסקות המתמדת בבקבוקים עם השנים, ועל כן אציג אלטרנטיבה למזיגת הבירה הביתית הטרייה שלכם בצורה נוחה – מערכת מזיגה ביתית.
מזיגה מחבית
למעשה, מדובר בעקרון שכולנו מכירים מהפאבים ומהמסעדות האהובות עלינו – בירה שנארזת בחבית נירוסטה במקום בבקבוק, בשילוב עם מיכל CO2 שדוחף אותה דרך הצנרת ואל הברזים – ישר אל הכוס.
במרבית הפאבים צריכת חביות הבירה היא גבוהה מאוד ועל כן חבית בירה בנפח 20 או 30 ליטר לרוב תסתיים תוך ימים ספורים.
עבור המבשל הביתי, לרוב אין זה הוא המצב ועל כן, על מנת שפרי עמלנו לא יתחמצן ויתקלקל תוך ימים בודדים – ניתן ליישם את אותו עקרון של מערכת המזיגה, בתוספת הבדל אחד אך משמעותי – אחסון קבוע של חביות הבירה בתוך מקרר, או בשם שזכה לו בקרב מבשלי בירה – בתוך קגרטור (Kegerator).
מערכת קגרטור
בכתבה זו אספק את רשימת הרכיבים שלהם הזדקקתי בבנייה האישית שלי, כולל קישורים וחלקים, ואתעד את תהליך בניית מערכת המזיגה.
תצורת הקגרייטור המתוארת בכתבה היא מקרר עומד (500 ליטר), 3 ברזים, 3 לחצי מזיגה שונים ו-4 חביות.
רשימת החלקים:
- חבית קורני Ball Lock חדשה
- ווסת לחץ ראשי Taprite + מגן נפילה
- ווסת לחץ משני Taprite – שלושה לחצים שונים
- ברז מזיגה פרליק 690SS + ידית + שאנק 4 1/8" + טיילפיס + צנרת בירה MFL + מחבר בול-לוק
- ידית שחורה לברז
- מחבר גז Ball Lock MFL + בארב MFL לצנרת גז
- מחבר בירה Ball Lock MFL + בארב לצנרת בירה
- מגש טפטוף נירוסטה 14×6"
- ג'ל סיכוך לגומיות
- מפתח ברזים ושאנק
- גומיות חלופיות לחביות – 9 סטים
- פופט אוניברסלי
- מפתח לאום בלון גז
- פקק לברז
ציוד מומלץ נוסף:
- פנימית לידית לברז
- פקק הגזה נירוסטה
- אסמבלי ברז פיקניק (ברז, צנרת MFL, מחבר בול-לוק)
- אסמבלי ניקוי קו בירה
- Growler Filler
תהליך הבניה:
לפני שנתחיל – משפט מנחה שאם נקפיד ליישמו, נמנע מעצמנו תסכול ועוגמת נפש רבה:
Measure Twice – Cut Once!
המשפט נכון כמובן לכל חיתוך, קידוח או שינוי פיזי שנעשה בציוד, אך כמובן גם באשר למיקום חלקי המערכת בתוך או על המקרר עצמו. נתחיל בוידוא שכל הציוד הדרוש (מס' החביות הרצוי, בלון הגז + הווסת, צנרת המזיגה, פנימיות הברזים וכו') נכנס פיזית לתוך המקרר. אם לא כל הרכיבים קיימים בנמצא, נדאג לקבל מידות שלהם לפני הזמנתם.
בנוסף – יש לנקוט במשנה זהירות ולהשתמש בציוד מגן בעת קידוח, שיוף, או כל עבודת חשמל.
מיקום הברזים
עכשיו אפשר להתקדם – עבור ברזי הבירה שיוצבו בצד החיצוני של דלת המקרר, נצטרך לייצר "חלון" בפלסטיקה הפנימית של המקרר.
את העבודה ניתן לעשות עם דיסק או ראש דיסק לדרמל.
לאחר החיתוך נשייף את קצוות החלון שיצרנו ונסיר גרדים עד שחלק למגע, ניתן לעשות זאת בעזרת נייר זכוכית או ראש משייף לדרמל.
עתה נבחר את גובה ומיקום הצבת הברזים על הדלת. אני בחרתי למקם את הברז האמצעי (מתוך 3) במרכז הדלת.
את המרווחים בין 3 הברזים גזרתי מתוך רוחב מגש הטפטוף שנראה בהמשך. מומלץ מאוד להשתמש בפלס על מנת שכל הברזים יהיו בקו מאוזן.
הרכבת הברזים
לאחר שסימנו את מיקום הקדח (רצוי על גבי סרט מיסוך נייר), נקדח קדח מוביל דרך הדלת עד לצידה השני.
לאחר מכן, נקדח את הקדח הסופי עבור ה-Shank בעזרת מקדח כוס או מקדח קוני – תחילה מבחוץ, ואז מבפנים
מזל טוב! הרסנו מקרר! (;
נוודא שהברז נכנס ויושב טוב בתוך התעלה שייצרנו עבורו, לאחר מכן נוכל להמשיך לקידוח עבור שאר הברזים (אם יש יותר מאחד)
על מנת שהברזים ישבו בצורה מקובעת וכזו שלא תקרע את הקלקר הפנימי של דלת המקרר בעת משיכת הידית במזיגה, נייצר פס אחיזה מעץ, לפי אותם המרווחים והקדחים שעל המקרר
מגש הטפטוף
כעת נתקין את מגש הטפטוף הנשלף לברזים – חשוב שנבחר גובה שיאפשר לנו להניח עליו גם כוסות גבוהות (כמו כוסות Weizen), בקבוקים וגראולרים.
לאחר בחירת וסימון הגובה, נשתמש שוב בפלס על מנת לסמן קדחים עבור המגש. הפעם נקדח רק מספר מ"מ ספורים – נעבור את דופן המתכת של המקרר אל תוך הקלקל, ונעצור שם. קוטר הקדח יתאם את קוטר הבורג שנבריג לתוכו.
שלב שינוי המקרר נגמר בהצלחה! עכשיו נותר רק להרכיב את המערכת.
מערכת הגז
נבריג את ווסת הלחץ הראשי על הבלון בעזרת מפתח יעודי, או מפתח שוודי.
ניישר ונקבע את ברזי הבירה לדלת ע"י מפתח ברזים
נחבר את צנרת הבירה לשאנקים ע"י אותו מפתח
נחבר את צנרת הגז לווסת הראשי, או כמו במקרה שלי לווסת המשני המשולש, יש להשתמש בבנדים (טבעות חיזוק)!
כמו שיוחאי למד על בשרו מתאונת בירה מצערת ללא בנד – If you liked it, then you should have put a ring on it!
נציב את כל החלקים במקרר ונוודא שאין דליפות גז – יש לרסס קצף סבון או סטאר סאן על כל חיבורי הגז.
עכשיו נותר רק לבשל בירה ולהתחיל להנות 🙂 עד אז – סודה!
בעקרון עדיף להשאיר את הבלון מחוץ למקרר, ניתן להשאיר במקרר אבל אז הבלון פחות “יעיל”/“יש בו פחות גז”
צודק. יש בו פחות לחץ.
שים לב לכתבה המקיפה שעלתה עכשיו (הפוסט הזה הועלה כבק-לוג כי לא סונכרן עם הפורום בעבר).
זה אמנם נכון, אבל יש רצוי ויש מצוי - הרי שמערכת המזיגה נמצאת בסלון, ויש חסרונות אסתטיים ובטיחותיים גם כשהגליל נמצא מחוץ למערכת
צריך להחליט על מה מתפשרים.