בקר טמפרטורה לתסיסה הוראות חיווט והשוואת דגמים

בקרה ושליטה על טמפרטורת התסיסה היא צעד מכריע וחשוב ביותר ליצירת בירה איכותית.
ישנם בקרי תסיסה שונים אשר הפכו לפופולאריים בקרב מבשלי בירה ביתית, אותם נסקור במאמר זה.

שמרי בירה רגישים מאוד לטמפרטורה, ולכל זן יש את הטווח האופטימלי עבורו על מנת לספק את הביצועים בהם אנו מעוניינים. בעבר כתבנו על חשיבותה המכרעת של טמפרטורת התסיסה על מנת לייצר בבית בירה איכותית, ולנסות לשמור עליה מפני רבים מטעמי הלוואי. אירחנו כתבות על בניה והסבה של מקררי תסיסה וחללי תסיסה, וכעת נבדוק את הרכיב שעושה את כל הקסם – בקר טמפרטורה.

בעולם הבישול הביתי נמצא וריאציות רבות לבקרים, כאשר חלק ישתמשו בבקרי PID, חלק בבקרים ממוחשבים, אך הפופולארי ביותר הינו בקר ה- STC-1000 של חברת elitech, ובעת האחרונה עולה קרנם גם של הבקרים תוצרת חברת INK BIRD (אשר מייצרת גם היא, בנוסף, גרסה בשם ITC-1000).

הבהרה: כתבה זו עוסקת בידע עיוני בנושאי חשמל. יש לקחת בחשבון כי המתח במדינת ישראל הינו 220V, השקעים הם מסוג H. ע"פ החוק במדינת ישראל עבודות חשמל יבוצעו על ידי בעל מקצוע בלבד. 

הכרת הבקרים

Elitech STC-1000

מצגת זאת דורשת JavaScript.

לחצו לרכישה ב-EBAY

בכתבה זו מפורט המידע על פי יצרן המקור. לבקר זה גרסאות סיניות רבות אשר עשויות לחרוג מהמידע המופיע מטה. אנא ודאו לפני רכישה.

בקרה:
 דו ערוצי: שולט על קירור וחימום, 10A.
תצוגה: קריאת טמפרטורה נוכחית בלבד.
מוכן לשימוש: לא. מחייב חיווט עצמאי והתקנה בקופסת בקרה.
מתח: יש להשתמש ב-220V, AC. קיימים מספר דגמים אז שימו לב.
צריכה: פחות מ-3W
טווח חישה: -50 עד 99.9 מעלות צלסיוס. (בדיוק של 0.1 מעלות).
רגש: מסוג NTC באורך שני מטרים.
מידות: 75מ"מ(אורך) *34.5 מ"מ (רוחב) * 85 מ"מ (עומק)
פתח התקנה: 71 מ"מ (אורך) * 29 מ"מ (רוחב)
אזעקה: בחלק מהדגמים קיימת אזעקת גבול עליון.
הגדרת פרופיל תסיסה: גרסת STC-1000+ אשר מחייבת ביצוע שינויים במכשיר (flashing) ומעט תכנות תאפשר קביעת פרופיל תסיסה (כך וכך זמן בטמפרטורה מסויימת, כך וכך זמן בטמפ' אחרת). לנו אין נסיון עם גרסה זו.

בקר טמפרטורה זה הוא בקר קומפקטי, ורסטילי וקל לעבודה ולהגדרה. ניתן להתקין אותו בתוך קופסת בקרה אליה מחוברים שקעי חשמל ואליהם המקרר וגוף החימום (נוח ומומלץ), או לחבר אותם ישירות אל הבקר.

INK BIRD ITC-310T/ ITC-308

מצגת זאת דורשת JavaScript.

לחצו לרכישה ב-EBAY:
ITC-308ITC-310T

בקרה: דו ערוצי: שולט על קירור וחימום, 10A.
תצוגה: שני מסכים. קריאת טמפרטורה נוכחית וטמפרטורת היעד.
מוכן לשימוש: בעקרון כן, אך אינו מתאים לשקעים הישראלים.
מתח: יש להשתמש ב-220V, AC. קיימים מספר דגמים אז שימו לב.
טווח חישה: -50 עד 99.9 מעלות צלסיוס. (בדיוק של 0.1 מעלות).
רגש: מסוג NTC באורך שני מטרים.
מידות: גוף: 140x68x33mm, שקעים: 135x54x40mm
אזעקה: יש. אזעקת גבול עליון וגבול תחתון.
הגדרת פרופיל תסיסה: גרסת ITC-310T ניתנת לתכנות של 6 תקופות בטמפרטורות שונות כך שניתן לבנות פרופיל תסיסה.

בקרי טמפרטורה אלו פשוטים לעבודה, אינם מחייבים בניה מורכבת ואם אתם גרים בחו"ל – מגיעים בפורמט plug and play: רק לחבר לחשמל ולהינות. לצערנו, נכון לכתיבת שורות אלה, אין גרסה המגיעה עם תקע ושקעי H המתאימים לתקן הישראלי. כך – גם אם תקנו את הגרסה עם שקעי EU עדיין תאלצו להשתמש או במתאמים (שלא פשוט למצוא) או לחתוך את תקע הבקר, להחליפו בישראלי, ולחתוך את תקע המקרר ולהחליפו בתקע הבקר. 

חיווט ותכנות

תכנות יחידת ה-STC-1000:
לחצו על לחצן S למשך מספר שניות, עד שיופיע הקוד F1. דפדפו בין הקודים השונים וקבעו את ההגדרות הרצויות ע"פ הטבלה המפורטת מטה. לשמירה לחצו על לחיצה בודדת על כפתור ה-on/off.

קוד פעולה טווח הגדרות יצרן פירוש
F1 טמפרטורת היעד -50~99.9C 10.0C הגדרת הטמפרטורה אותה מעוניינים לשמר
F2 סטיה -0.3~10C 0.5C הסטיה מהיעד אותה אנו מוכנים לקבל לפני הדלקת קירור/ חימום
F3 זמן השהיה למדחס 1~10 3 השהיה לפני הפעלת הקירור. לצורך שמירה על מדחס המקרר מהדלקות תכופות
F4 כיול מדחום -10~10C 0C במקרה של אי דיוק, הוספה או הורדה לקריאה

את הבקר יש לחווט בזהירות באופן הבא:

 

תכנות ITC-308
להורדת חוברת משתמש מלאה: ITC-310T | ITC-308 (כולל תכנות פרופיל תסיסה)

מקווה שכתבה זו תעזור לכם להעלות את הבירה הביתית שלכם רמה או כמה רמות למעלה.
אם מצאתם את התוכן מועיל ועוזר – ספרו לחבריכם!
נשמח גם להשתמע בדף הפייסבוק שלנו.

שאלות, הערות, תוספות? דברו איתנו בתגובות ממש פה למטה.

לרוויה,
יוחאי

4 תגובות בנושא “בקר טמפרטורה לתסיסה הוראות חיווט והשוואת דגמים

  1. פיליפ

    לי יש נסיון עם גרסת stc1000+. בגדול זה דורש יחידת ארדואינו כדי לצרוב תוכנה חדשה לבקר.
    קיימות מספר גרסאות לצריבה,
    1 )גרסה רגילה שמאפשרת לצרוב פרופילי תסיסה על ציר הזמן ( דוגמה: חמישה ימים ב17 מעצ, יומיים ב22 מעת ושלושה ימים )
    2) גרסה שנייה אותו דבר עם אפשרות לחבר משדר שישדר את הטמפרטורה הנמדדת ליחידת קריאה מרוחקת ועם שרשורים מסוימים אפשר לשדר את הטמפרטורה למכשיר סלולרי, נח מאוד למי שלא נמצא באיזור המקרר במהלך התסיסה.
    3) גרסה שלישית של תוכנת הצריבה מאפשרת לחבר עוד רגש טמפ' והבקר ישתמש ברגש השני כדי למדוד את טמפ' האויר ליד הדלי, מצב שיאפשר להגיע לטמפרטורת היעד הרצויה בצורה מדוייקת יותר מבלי לקרר או לחמם יצר על המידה . גרסה זאת דורשת התקנה של טרמינל נוסף על הבקר הבקר וחיבור רגש נוסף מסוג ntc.
    4) גרסה רביעית ואחרונה היא גרסה שצורבת תוכנת בישול, מה שיאפשר להשמיש את הבקר כבקר מערכת בישול מסוג ebiab.
    טרמינל החימום ישלוט על גוף החימום ואילו טרמינל הקירור ישלוט על המשאבה.
    ניתן לציין זמנים לתוספות כשות והבקר יהבהב ויצפצף.
    כל הפרוייקט של צריבת הבקר נמצא כקוד פתוח ברפוזיטורי בגיטהאב.
    פשוט לחפש בגוגל stc1000+ github.

      1. פיליפ

        לא ניתן לשלוט על הבקר מרחוק, רק לקבל נתונים.
        אם תרצה לשלוט מרחוק צריך להשתמש בsonoff או מחשב…

השאר תגובה