נשם בירה ללא יניקה יניקת הנוזל בעת Cold Crash

פעמים רבות, כאשר תסיסת הבירה אגרסיבית, נמליץ להחליף את הנשם הרגיל בנשם מסוג Blow-Off כמפורט במדריך. פעולה זו תעזור להתמודד עם כמות הגז הרבה וקצף השמרים העולה בצינור, אך פעמים רבות, בעת העברת הבירה לקירור לשם הצללה (Cold Crash), בעקבות התכווצות הנוזל בקירור, מתרחשת יניקה של הנוזל מהנשם (שעכשיו מכיל שאריות שמרים וכשות) בחזרה אל מיכל התסיסה. זהו מצב בעייתי היות ותיתכן חדירת זיהום בעקבות כך.
במדריך זה נדגים פתרון אפשרי לאותה בעיה:

מבנה

נשם ה-Blow-Off המשודרג בנוי למעשה משני מיכלים אשר ביניהם נע הנוזל. דבר זה מאפשר לכיווץ וליניקה להתרחש, אך בנפרד ממיכל התסיסה שלנו. בדוגמה זו השתמשנו בצנצנות זכוכית בעלות מכסה נירוסטה, בנפח של כ-300 מ"ל. ניתן להשתמש במיכלים אחרים (כגון מיכלי lock&lock. לצערי לא מצאתי בפרופורציה שחיפשתי) ובנפחים אחרים, כתלות בצרכי המערכת שלכם. מכסה כל צנצנת מנוקב בשני קדחים דרכם עוברים הצינורות.

הצנצנת הראשונה תמולא כמעט במלואה במים רתוחים / תמיסת נוזל חיטוי

 תנועת הזורמים

בעת תסיסה:

  • במעבר פד"ח (וייתכן כי נוזל שמרים) מראש מיכל התסיסה (1) אל ראש צנצנת א'. פתח הצינור סמוך למכסה הצנצנת (2).
  • העלאת לחץ הפד"ח בראש צנצנת א' תגרום לדחיקת הנוזל במעלה צינור היניקה מתחתיתה (3) אל תחתית צנצנת ב' (4) (באופן זהה למזיגת בירה מחבית).
  • שחרור הגז העודף מהנשם.

בעת קירור

  • התכווצות הנוזל במיכל התסיסה תוביל לשאיבה של הפד"ח הממלא את צנצנת א'.
  • הלחץ השלילי בצנצנת א' יוביל לשאיבה של הנוזל מתחתית צנצנת ב' (4) אל תחתית צנצנת א' (3).
  • במצב זה הנוזל בצנצנת א' לא יוכל לעבור אל מיכל התסיסה כי פני השטח של הנוזל אינם מגיעים אל פתח הצינור (2). נקודה זו קריטית לעבודה תקינה של המנגנון.

בניה

לצורך בניית היחידה המודגמת מעלה נעשה שימוש בציוד הבא:

  • 4 אטמי גומי לנשם קוטר קדח 1.5 ס"מ (5 ש"ח ליחידה)
  • 2 צנצנות זכוכית בעלות מכסה נירוסטה (7 ש"ח ליחידה)
  • צינור העברה קוטר חיצוני 1.5 ס"מ (6 ש"ח למטר)
  • מקדחה ידנית / עומדת
  • מקדח 1.5 ס"מ המתאים לקידוח נירוסטה
  • אבן משחזת / שופין להחלקת הקדחים
    סה"כ עלות: 40 ש"ח

מקווה מאוד שמדריך זה יעזור לכם לשפר עוד קצת את החוויה של בישול  בירה בבית.
מוזמנים  להוסיף את שלכם בתגובות, וגם לדבר איתנו בדף הפייסבוק.

יוחאי.

התחילו את השיחה באתר talk.beergeeks.co.il

תגובות מהארכיון

4 תגובות בנושא “נשם בירה ללא יניקה יניקת הנוזל בעת Cold Crash

    1. יוחאי מיטל מאת

      1. מוודא שהגז שנותר בצנצנת השניה הוא הפד"ח מהתסיסה ולא אוויר רגיל מהחוץ (שמכיל חמצן ומיקרואורגניזמים). כך שהמערכת נותרת סטרילית יותר.
      2. משמש כמכסה המאפשר יציאת גז. כיוון שהנוזל חוזר אח"כ מהצנצנת השניה אל הראשונה – אתה לא מעוניין שיכנסו אליו דברים.

      1. Tal Orbach

        מה שהיה לי בראש זה שאפשר שלצנצנת השנייה זה פשוט יתנהג כמו בלואו-אוף, אבל אז הבנתי שבעצם אנחנו לא רוצים שיהיו בצנצנת ההיא מים בהתחלה (כי אז עלולים לחזור לצנצנת הראשונה יותר מים משהיו בה בהתחלה, מה שיגרום לחלק מהמים להצליח להגיע לצינור הראשון), ולכן אי אפשר ללכת על פתרון הבלואו אוף הזה.

סגור לתגובות.