לקראת הקיץ העלינו את סוגיית החשיבות הגדולה שיש לבקרה על טמפרטורת התסיסה על המוצר הסופי.
תסיסה בטווחי טמפרטורה שאינם אידיאלים לזן השמר או קפיצות טמפרטורה בשעות שונות של היום גורמות ליצירת טעמי לוואי ולבעיות בתסיסה, ובאופן כללי לפגיעה באיכות של המוצר הסופי.
הקדמה: יוחאי מיטל, מערכת האתר.
בכתבה על חשיבות הטמפרטורה פורטו מספר דרכים, טובות וטובות יותר, בהן ניתן לנסות ולשמור על טמפרטורה מתאימה. ברור כי הדרך הטובה ביותר, הן מבחינת איכות התוצאה והן מבחינת ההתעסקות שהיא דורשת מאיתנו ברמת התפעול היומיומית – היא התססה במקרר בעל בקרה חיצונית אותה ניתן לתכנת.
אז למה לא כולם עושים את זה בעצם??
אם נודה על האמת- רובנו לא חיים באחוזות רחבות ידיים, או בעלי חצר גדולה או גג שניתן לאכלס בו עוד מקרר. מקסימום יש מקום למקרר משרדי קטן. בדיוק בגובה לדלי תסיסה סטנדרטי של 20 ליטר.
פה מתחילה הבעיה, כשרוב המקררים שקל למצוא מכילים בתוכם "מדרגה" שגונבת מקום מהמקרר על מנת להכיל את החלקים שמניעים אותו, ולמעשה מונעת מאיתנו להכניס את מיכל התסיסה שכל כך רצינו להניח שם.
רובנו מוותרים על אותו מקרר בשלב הזה ו"חוזרים ללוח השרטוטים" או למעשה ללוח השיטוטים – באתר אגורה ובאתרים וקבוצות יד שנייה למניהם.
ניר שמש לייף מאילת אמר "לא": הוא ייקח את המקרר הזה ויהפוך אותו למקרר תסיסה! וכך נולד פרוייקט "מדרגה".
המבשל:
אני ניר מאילת.
התחלתי בישול מרכז ומהר מאוד הבנתי שאני רוצה לעבור לאולגריין. לפני המעבר הבנתי שאני חייב לדאוג למקרר תסיסה שזה הדבר הראשון שצריך לחשוב עליו אם רוצים לבשל בעיר חמה כמו אילת.
הבעיה:
לאחרונה קיבלתי במתנה מקרר שעל פניו נראה מושלם לדלי, אבל היתה מדרגה שלא אפשרה לדלי "לחיות" בתוכו.
מה שהביא אותי לבצע את "פרויקט מדרגה".
הפתרון:
הפתרון שנבחר היה הרחבת החלל של המקרר על ידי הרחקת הדלת בעזרת "קולר" מעץ.
הרעיון המקורי היה לחבר את העץ בקידוח עם T מברזל- אבל הוא ממש לא קסם לי ולאחר התייעצות בחנות בניין הומלץ להשתמש בדבק סיליקון ממש חזק.
חומרים וכלים:
- דבק סיליקון.
- מסגרת מעץ (קניתי עץ במידות. מה שחשוב לפני שקונים הוא לוודא שהעץ יהיה מאוד ישר וחלק כדי למנוע רווחים מיותרים בין מסגרת העץ למסגרת המקרר).
- "פרופיל" מתכת של גבס או כל מתכת דקה שאפשר לחבר למסגרת על מנת שהדלת תאטם במיגנוט למסגרת העץ.
- מקדחה.
- מסור חשמלי "ג'יקסו".
- חיפוי PVC למסגרת הפנימית.
הבניה:
עוד משהו חשוב
בתוך המקרר, במסגרת הפנימית, הדבקתי חיפוי pvc- מצאתי שאריות של החיפוי. בדרך כלל מכסים איתו מבנים ישנים. כמובן שהמקרר מחובר לבקר STC 1000.
דרך אגב: לפני שהתחלתי בתחביב לא היה לי נסיון לא בעץ ולא במתכת ולא החזקתי ג׳יקסו מימיי, ועכשיו כבר יש לי ברזומה הכנת שני סירים מחביות בירה, פתיחת חור והתקנת ברז 🙂
–
אהבתם את הכתבה? הצטרפו אלינו בדף הפייסבוק ׳בירגיקס׳!
רוצים לחלוק עם קהילת מבשלי הבירה את הפרוייקטים המיוחדים שלכם? ספרו עליהם בפורום Beergeeks Talk
דבק סיליקון חזק. אם רוצים ממש להשתגע. יש דבק שנקרא super 7. ברמות חוזק מדהימות. לא דומה בכלל לסיליקון הרגיל שמתשמשים בו לאיטום חלונות וכאלה. מומלץ.
סופר 7 הייטק זה בדיוק הסיליקון שהשתמשתי להדבקת הקולר מעץ 🙂
וזה נסגר לך עד הסוף?
לא בדיוק הבנתי מהתמונות
ודרך אגב איך אתה דואג לטמפרטורה מתאימה לאיילים שהיא בערך מ-16 מעלות ניראלי(כי אני פשוט לא מכיר מקרר משרדי עם טמפרטורה כזאת)
שליטה על הטמפ׳ ניתן לבצע ע״י שימוש בבקר דו-ערוצי (כדוגמת STC-1000 אך יש גם אחרים) אשר יודע לשלוט על שני שקעים- אחד מספק חשמל למקרר לצורך קירור, והשני לגוף חימום (נורה/ מפזר חום/ חגורת חימום) שמניחים במקרר. הבקר מדליק ומכבה אותם לסירוגין עמ״נ לשמור על הטמפ׳ שהגדרת.