הגשת בירה לתחרות תחרויות בישול - הלמה והאיך

בישול בירה בבית הוא תחביב נהדר.
האתגר, הייחוד, ההרפתקה, הריחות, הטעמים והסיפוק של פתיחת הבקבוק וההתענגות על הבירה. מבירות קלילות ומרעננות, ועד יצירות מורכבות ועמוקות- כל בישול בירה ביתי מביא איתו גאווה.
כמו בכל תחביב- גם בתחום בישול הבירה הביתי מתקיימות תחרויות. בכתבה הזו נדבר על היתרונות שבהגשת בירה לתחרות, ועל עקרונות מנחים בהגשה.


אז למה לי בכלל להגיש בירה לתחרות?

התחרותיות:

מי לא רוצה לבדוק את הרמה שלו ביחס לאחרים? ההשקעה, הסקרנות,ההמתנה, והגאווה שבזכיה: כולן כשלעצמן מוסיפות נדבך נוסף של הנאה לתחביב.

המשוב:

זה החלק שהוא, אולי, גולת הכותרת. לבשל בבית ולשתות עם החברים זו כנראה הרוטינה הרגילה של רובנו כמבשלי בירה ביתיים. אבל – רוב חווות הדעת שיתקבלו בצורה הזו (בין אם אוהדות ובין אם פחות) אינן מקצועיות וקשה להתקדם ולהשתפר בעזרתן.

הגשת בירה לתחרות מספקת זכיה באופן אוטומטי: בעיני, הפרס האמיתי בהגשת בירה לתחרות הוא טפסי השיפוט. הבירה, שנמדדת באופן אנונימי אל מול הגדרות הסגנון, ע״י צוות שופטים בעל הכירות עמוקה עם עולם הבירה והסגנונות, צוות שיפוט המסוגל להעלות את הנקודות המוצלחות ואת הנקודות שדורשות שיפור – זו דרך מצויינת להתקדם כמבשלים ביתיים ולהגיע לתוצאות איכותיות יותר ויותר עם הזמן.

האתגר:

חלק מתחרויות הבירה פתוחות להגשת בירות מכל הסגנונות, וחלק מאפשרות הגשה לקטגוריות ספציפיות שנבחרו לתחרות. האתגר לבשל בירה מחוץ ל״איזור הנוחות״ של הבירות שאתם מבשלים בדרך כלל – לבחור ללכת על סגנון חדש או כזה שלא בישלתם זמן רב, ולקבל חוות דעת מסודרת על היישום – הן סיבות מצויינות להשתתף.

אז איך מגישים בירה לתחרות?

לכל תחרות תקנון מעט שונה, ולכן חשוב מאוד לקרוא אותו מראש על מנת לתכנן את מהלך העבודה.
מה הם הסגנונות המתחרים? מה הם לוחות הזמנים? באילו בקבוקים מותר להגיש? כמה בירות מותר למשתתף להגיש?

אחרי שהתשובות לשאלות האלה ברורות- הגיע הזמן לבחור את הבירות שיוגשו.

לצורך כך- חשוב להבין כי הבירה אינה נשפטת בפני עצמה, אלא למול הגדרות הסגנון (ברוב התחרויות בארץ עובדים מול הגדרות ה-BJCP).

לכן- אם תגישו את בירת החיטה המעולה שלכם – שמתובלת בוניל ומיץ אננס – לקטגוריית חיטה בווארית, צפו לציון נמוך. הבירה יכולה להיות מעולה, אך חוסר התאמה לקטגוריה יהיה בעייתי.

נקודות חשובות שכדאי לזכור

  • חקרו את הסגנונות שאותם אתם מתכוונים להגיש: קראו את הגדרות הסגנון. טעמו בירות מסחריות באותו סגנון וקראו חוות דעת עליהן.
  • בחרו את הלתתים, הכשות, השמרים וטמפ' התסיסה או את המתכון בו תשתמשו. בחרו את שיטת הבישול המתאימה לכם, או פרקטיקות ספציפיות שעשויות לעזור לכם להדגיש פנים מסויימים במתכון.
  • תכננו את לוח הזמנים שלכם: בירות עתירות אלכוהול או מורכבות יזדקקו לזמן התבגרות והבשלה ארוך יותר משל בירות קלילות או כשותיות, ולהיפך- ישנם סגנונות שהתבגרות יתרה עשויה להזיק להם. בנו את הלו״ז כך שבמועד השיפוט (מעט אחרי מועד ההגשה) כל הבירות שהגשתם יהיו בשיאן.
  • אחסנו כראוי: זכרו כי על אף כל ההשקעה בתכנון ובבישול- חשיפה לאור או לחום עשויות להזיק לבירה. הקפידו על נושא זה.
  • טעמו את הבירה: השתדלו לבצע הערכה כנה בעצמכם או על ידי עמיתים אחרים לפני הגשת הבירה לתחרות. בהמשך נפרסם כאן גם מדריך כיצד מתבצעת הערכת בירה באופן טכני.
    נסו לאתר מראש פגמים וטעמי לוואי ולהבין את הגורמים להם.
  • נראות ההגשה: בהתאם לתקנון התחרות. ודאו כי אתם מגישים את מספר הבקבוקים הנכון (בחרו בקבוקים נקיים ויפים), מפוקקים בפקק הנכון, ובקו גובה מילוי אחיד ונכון. הרושם הראשוני של ההגשה שלכם נמדד אף הוא בשיפוט, ועשוי להשפיע.

בעיני, עם כל ההשקעה והציפיה שיש בהגשת בירה לתחרות- הכי חשוב לזכור את המוטו: Relax, Don't worry, Have a Hombrew. תהנו, תחקרו, תלמדו- ותבשלו בירות מעולות!

יוחאי.

טור זה נכתב לקראת תחרות "בתסיסה 2017" מבית "חובבי ציון" ו-Beer And Beyond.

אהבתם? הצטרפו אלינו גם בדף הפייסבוק "בירגיקס" לעוד עדכונים.

התחילו את השיחה באתר Beergeeks Talk

תגובות מהארכיון